Α: Γενικά στοιχεία
Τίτλος εργασίας: Πρόσφυγες του 1922. Ένα εικονικό ταξίδι στον πολιτισμό τουςΚατηγορία: ΆνθρωποςΔιασύνδεση με τη συμμετοχή μας (λινκ): http://sinikismos.wikispaces.comΤάξη: ΣΤ΄ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου ΘήβαςΕκπαιδευτικοί που συμμετέχουν: Η διευθύντρια Χρυσούλα Κολέσια και οι δασκάλες των τάξεων Τσακίρη Αναστασία, Μπαμπαλή ΒασιλικήΑριθμός μαθητών: 26Ηλικία: 11 ετώνΗλεκτρονική επικοινωνία με το συντονιστή της εργασίας: hrisko9@gmail.com

Β: Περιγραφή της περιοχής μας
Το σχολείο μας βρίσκεται στη συνοικία του Συνοικισμού στη Θήβα. Η συγκεκριμένη συνοικία δημιουργήθηκε και κατοικήθηκε από πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής του 1922, κυρίως, από την περιοχή της Σμύρνης. Στις μέρες μας, βέβαια, έχει επεκταθεί και έχουν χτιστεί καινούρια σπίτια από απογόνους των Μικρασιατών (Νέος Συνοικισμός). Σήμερα, οι 300 περίπου κατοικίες των δύο δωματίων, στριμωγμένες σε ελάχιστο χώρο, του Παλαιού Συνοικισμού είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένες από το προσφυγικό στοιχείο. Στη θέση τους έχουν έρθει μετανάστες, οι οποίοι έχουν αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Γ: Περίληψη της εργασίας μας
Η εργασία ξεκίνησε με αφορμή τη διδασκαλία της Μικρασιατικής Εκστρατείας στο μάθημα της Ιστορίας αλλά και αντίστοιχων λογοτεχνικών κειμένων στο μάθημα της Γλώσσας. Με κατάλληλες ερωτήσεις για τη φυσιογνωμία της συνοικίας τους τα παιδιά θέλησαν να ασχοληθούν με το θέμα της εγκατάστασης των προσφύγων του 1922 στην πόλη τους και με την ιστορία των παππούδων τους. Οι μαθητές αρχικά, ασχολήθηκαν με τα ιστορικά γεγονότα. Αφού μελέτησαν το βιβλίο της Ιστορίας, έψαξαν στο διαδίκτυο για άλλες πηγές, παρακολούθησαν βίντεο από τα οποία καλούνταν να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα που τους έθεταν οι δασκάλες και έφτιαξαν μια περίληψη των γεγονότων του μικρασιατικού πολέμου. Στη συνέχεια, ανάρτησαν στο wiki ένα συνολικό κείμενο μαζί με βίντεο και παρουσιάσεις που στόχο έχουν να κάνουν τα ιστορικά γεγονότα πιο κατανοητά. Έπειτα, οι ομάδες ασχολήθηκαν με κάθε υπόθεμα ξεχωριστά. Η πρώτη ασχολήθηκε με τα ήθη και τα έθιμα των προσφύγων, η δεύτερη με τη μουσική, τα μουσικά όργανα και τους χορούς, η τρίτη με συνταγές μαγειρικής και η τέταρτη με αντικείμενα και άλλα κειμήλια των μικρασιατών προσφύγων. Όλες οι ομάδες μαζί βγήκαν στη γειτονιά και τράβηξαν φωτογραφίες, επισκέφτηκαν την Ένωση Μικρασιατών Θήβας και πήραν συνέντευξη από μικρασιάτισσα πρόσφυγα που τώρα είναι 93 ετών. Στην εργασία υπάρχει μια σελίδα με την περιγραφή των δραστηριοτήτων καθώς και μια σελίδα με παιχνίδια.
Δ: Προβλήματα στην πορεία της εργασίας μας
Το βασικότερο πρόβλημα ήταν η έλλειψη ενός σύγχρονου εργαστηρίου που θα μας έδινε τη δυνατότητα να δουλεύουμε χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις οι οποίες πολλές φορές κούραζαν και απογοήτευαν τα παιδιά. Η συλλογή του υλικού ήταν λίγο επίπονη, παρόλα αυτά δούλεψαν όλοι με πολύ πάθος. Το σκανάρισμα έγινε αποκλειστικά από τα παιδιά καθώς και η δημιουργία παρουσιάσεων με το Photopeach, το MovieMaker και το Animoto όμως όχι στο εργαστήριο αλλά στο γραφείο της διευθύντριας όπου τα παιδιά έμπαιναν κατά ομάδες και δούλευαν με την καθοδήγησή μας. Η σύνθεση του υλικού έγινε, επίσης, με τον ίδιο τρόπο, κατά ένα μεγάλο μέρος από τα παιδιά αλλά και από τις δασκάλες. Ορισμένα παιδιά με πιο προχωρημένες γνώσεις στους υπολογιστές και περίσσια διάθεση, ανέβασαν υλικό και από το σπίτι τους, αφού είχαν μάθει στο σχολείο τα βασικά εργαλεία του Wiki (πως να ανεβάζουν αρχεία, βίντεο κλπ). Το Storyboard και η εμφάνιση των σελίδων ήταν προϊόν ομαδικής δουλειάς μετά από συζήτηση.
Ε: Κύρια περιγραφή της εργασίας μας
Πώς οι δραστηριότητές μας και η έρευνά μας με αυτήν την εργασία για το διαδικτυακό εκπαιδευτικό διαγωνισμό συμπλήρωσαν τη διδασκαλία διδακτικών ενοτήτων των επιμέρους μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος;

Η εργασία μας, παρόλο που αφορά στο μεγαλύτερο μέρος της το μάθημα της Ιστορία (Ο Μικρασιατικός Πόλεμος, Ιστορία - Βιβλίο Μαθητή, σελ. 220-227, Ενότητα 41), εντούτοις συνδέεται διαθεματικά και με άλλα γνωστικά αντικείμενα. Πιο συγκεκριμένα:
Γλώσσα
Ανθολόγιο, κείμενο Οι Πρόσφυγες της Διδούς Σωτηρίου.
Αισθητική Αγωγή (Μουσική - Εικαστικά)
Οι μαθητές έψαξαν να βρουν στο διαδίκτυο μικρασιάτικα τραγούδια και χορούς και έμαθαν να τα τραγουδούν και να τα χορεύουν, καθώς η γιορτή λήξης του σχολικού έτους είναι αφιερωμένη στο μικρασιατικό πολιτισμό και θα παρουσιαστεί μέρος της δουλειάς των μαθητών. Κατασκεύασαν, επίσης, ομαδικά το Storyboard.
Γεωγραφία
Οι μαθητές μελέτησαν στον έντυπο χάρτη τα σύνορα της Ελλάδας πριν και μετά τη συνθήκη των Σεβρών και μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, βρήκαν στους GoogleMaps το ταξίδι των προσφύγων και εντόπισαν τη θέση του σχολείου τους.
Σχολική ζωή
Κατά τη διάρκεια της εργασίας, έγινε επίσκεψη στην Ένωση Μικρασιατών Θήβας, έναν σύλλογο που ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την επανένωση των Μικρασιατών 2ης και 3ης γενιάς, την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας και τη διατήρηση και αναβίωση ηθών και εθίμων.
Οι μαθητές παρακολούθησαν ταινίες και βίντεο σχετικά με το θέμα, επισκέφτηκαν τη γειτονιά και τράβηξαν φωτογραφίες, ενώ πήραν συνέντευξη από την κυρία Μαρία Δεληκωνσταντίνου, πρόσφυγα του ΄22, η οποία τότε ήταν 3 χρονών.

Τι καινούριο μάθαμε - Ποιες νέες ιδέες σκεφτήκαμε
Η εκπόνηση της συγκεκριμένης εργασίας πρόσφερε στα παιδιά τη δυνατότητα να μάθουν να χρησιμοποιούν κάποια διαδικτυακά εργαλεία (wiki, προγράμματα παρουσιάσεων και δημιουργίας εννοιολογικών χαρτών κλπ.) που θα τους φανούν χρήσιμα και στο γυμνάσιο ενώ απέκτησαν ευχέρεια στη χρήση του υπολογιστή γενικότερα, αλλά και στην εκμάθηση διαδικτυακών εργαλείων. Ταυτόχρονα, έμαθαν να αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο, να τις επεξεργάζονται κριτικά και να κρατούν αυτές που χρειάζονται. Συνειδητοποίησαν ότι ο υπολογιστής δεν είναι μόνο ένα μέσο να παίζουν παιχνίδια και να διασκεδάζουν αλλά ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να τα βοηθήσει μαθησιακά.
Τι εργαλεία και τεχνολογίες Πληροφορικής χρησιμοποιήσαμε
Οι μαθητές δούλεψαν τόσο με παραδοσιακά μέσα όσο και με τις νέες τεχνολογίες. Παραδοσιακά, μελέτησαν έντυπο υλικό, τοπικές εφημερίδες, ημερολόγια και άλλες εκδόσεις της Ένωσης Μικρασιατών. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού σκαναρίστηκε και ενσωματώθηκε με τη μορφή παρουσίασης στο Wiki με το εργαλείο PhotoPeach (photopeach.com) αλλά και πρόγραμμα δημιουργίας βίντεο Windows Movie Maker. Επίσης, οι μαθητές τράβηξαν πολλές φωτογραφίες με τη φωτογραφική μηχανή του σχολείου αλλά και δικές τους και με κάμερα τραβήξαν τη συνέντευξη της κυρίας Δεληκωνσταντίνου. Παρακολούθησαν βίντεο, τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες τις οποίες συζήτησαν, έκαναν υποθέσεις και κατέληξαν σε συμπεράσματα. Για τη δημιουργία της εργασίας, όπως προαναφέρθηκε, χρησιμοποιήσαμε την πλατφόρμα Wiki, επειδή είναι εύκολη στη χρήση και δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν πολλοί χρήστες που διαμορφώνουν το περιεχόμενο. Βέβαια, παρόλο που ο στόχος ήταν όλα τα παιδιά να είναι ξεχωριστοί χρήστες με δικούς τους κωδικούς, προτιμήσαμε να μπαίνουν όλοι με τους κωδικούς του σχολείου, αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε η δυνατότητα της ταυτόχρονης δημιουργίας.
Με ποιους τρόπους γίναμε "πρεσβευτές" της τοπικής κοινότητας μέσα από το διαδίκτυο
Η ιστοσελίδα μας είναι ένα μέσο να γίνει γνωστή η συνοικία μας αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Θίγονται, επίσης, κάποια σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την εγκατάλειψη των προσφυγικών σπιτιών και τη χωρίς έλεγχο είσοδο μεταναστών στην περιοχή, οι οποίοι έχουν αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της. Δίνει, τέλος, την ευκαιρία, να βρει κανείς συγκεντρωμένα κάποια στοιχεία που αφορούν το θέμα "Μικρασιατική Εκστρατεία - Πρόσφυγες" και που θα έπαιρνε πολύ χρόνο να τα αναζητήσει στο διαδίκτυο ενώ προβάλλεται και ο ρόλος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας στη διατήρηση στη μνήμη μας του τρόπου ζωής των προσφύγων.
Πώς πήραν μέρος άλλα μέλη της κοινότητάς μας στην εργασία μας βοηθώντας εθελοντικά
Μεγάλη βοήθεια πρόσφεραν οι γονείς των μαθητών του σχολείου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην ανακοίνωση που στείλαμε για παραχώρηση υλικού που διέθεταν σε σχέση με το θέμα. Μας έστειλαν βιβλία, φωτογραφίες, συνταγές και διάφορα έντυπα. Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας μας φιλοξένησε στο χώρο της και μας άφησε να τον φωτογραφίσουμε ενώ μας παραχώρησε έντυπο υλικό. Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Απόστολος Δαγδελένης μας ξενάγησε και μίλησε στα παιδιά για την ιστορία του χώρου, των αντικειμένων και των φωτογραφιών ενώ η δασκάλα χορού του Συλλόγου προσφέρθηκε να μάθει στα παιδιά μικρασιάτικους χορούς κάθε Σάββατο.
Ανακαλύψεις - απρόοπτα - εκπλήξεις
Η μεγαλύτερη έκπληξη από τη μεριά των δασκάλων ήταν η ταχύτητα με την οποία οι μαθητές χρησιμοποίησαν τις νέες τεχνολογίες και η ευκολία με την οποία μάθαιναν καινούρια πράγματα και εργαλεία. Σε ένα πιο σύγχρονο εργαστήριο θα μπορούσαν πραγματικά να δημιουργήσουν σπουδαία πράγματα. Η ιδέα, επίσης, ότι το θέμα "Μικρασία - Πρόσφυγες" σχετίζεται με τη γειτονιά τους και την ιστορία των παππούδων τους, τα κινητοποίησε περισσότερο από ότι αν δεν τα αφορούσε προσωπικά. Πολύ σημαντικό ήταν ότι η εργασία έδωσε το έναυσμα να ασχοληθούν όλες οι τάξεις με το θέμα "Μικρασιατικός Πολιτισμός" στη γιορτή λήξης των μαθημάτων. Προετοίμασαν μικρά θεατρικά, δραματοποίησαν τραγούδια και κείμενα, έμαθαν τραγούδια και χορούς και, τέλος, έψαξαν συνταγές για να μαγειρέψουν και να κεράσουν τους γονείς την ημέρα της γιορτής. Τελικά, η εργασία ήταν η αφορμή να κινητοποιηθεί όλο το σχολείο, δάσκαλοι και μαθητές, στην πραγματοποίηση ενός κοινού στόχου και στην παραγωγή ενός έργου που θα φέρει πιο κοντά το σχολείο με την τοπική κοινωνία.