Συνέντευξη από μια πρόσφυγα του ΄22100_1900.JPG100_1901.JPG100_1910.JPG

Η κυρία Μαρία Δεληκωνσταντίνου ήταν 3 χρονών το 1922 όταν αναγκάστηκε να να εγκαταλείψει τη Σμύρνη μαζί με τη μητέρα της και την αδερφή της. Ακούστε τι μας διηγήθηκε όταν την επισκεφτήκαμε.

Το βίντεο από τη συνέντευξη της κυρίας ΜαρίαςΆλλες μαρτυρίεςΜαρτυρίες ανθρώπων που ζούσαν στη Σμύρνη πριν την καταστροφή.


Η ιστορία του ξεριζωμού στις σελίδες ενός βιβλίου
Το βιβλίο «Ένα μπακάλικο γεμάτο αναμνήσεις» της Άννας Αντωνιάδη-Τσάτσαρη αποτελεί μια προσωπική ιστορία που ξεκινάει με ολοζώντανες παιδικές μαρτυρίες ενός αγοριού που ξέφυγε από το μένος της καταστροφής κι ενός κοριτσιού που μεγάλωσε με τις ίδιες εξιστορήσεις.Μια αληθινή ιστορία γεμάτη ειλικρίνεια την οποία η συγγραφέας μεταφέρει με παραστατικό τρόπο σ’ όλους εμάς. Αναφέρεται στο δράμα ενός ξεριζωμού από τα πάτρια εδάφη όπου έζησαν χιλιάδες χρόνια αυτές οι οικογένειες κι εξιστορεί την εγκατάσταση στη νέα πατρίδα μέσα από προσωπικές εμπειρίες. Αποτελεί το βιβλίο μια κατάθεση ψυχής γεμάτη συγκίνηση και ανθρωπισμό. Το σπίτι, η οικογένεια, το μπακάλικο του παππού και τα παιδικά εκείνα χρόνια, έμειναν μνήμες ανεξίτηλες για τη συγγραφέα.
Διαβάστε το βιβλίο

Η ένωση Μικρασιατών Θήβας εξέδωσε το 2010 το "ΠΡΟΧΕΙΡΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΝ ΒΙΒΛΙΟΝ Διά προσφυγικά οικογενείας", ένα βιβλίο στο οποίο είναι καταγεγραμμένοι οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Θήβα το 1922 προκειμένου να διαφυλαχτεί η συνέχεια από την πρώτη μέχρι τη σημερινή, τέταρτη γενιά Μικρασιατών Θήβας.
.jpg


Οδηγίες

Κάντε κλικ στα 4 βελάκια για πλήρη οθόνη. Σύρετε με το ποντίκι για να αλλάζετε τις εικόνες. Με διπλό κλικ μεγαλώνετε την κάθε εικόνα.