Η ιστορία του μικρασιατικού πολέμου - Τα γεγονότα που οδήγησαν στη μικρασιατική καταστροφή

Μετά το τέλος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου οι Μεγάλες Δυνάμεις έδωσαν την άδεια στον ελληνικό στρατό να καταλάβει την περιοχή της Σμύρνης όπου ζούσαν πολλοί Έλληνες (1919). Αυτό δυσαρέστησε τους Τούρκους, οι οποίοι με αρχηγό τον Κεμάλ άρχισε διωγμούς εναντίον των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Ο ελληνικός στρατός για να προστατέψει τους Έλληνες άρχισε να πολεμάει τους Τούρκους πέρα από τα όρια της Σμύρνης φτάνοντας κοντά στην Άγκυρα. Εκεί, όμως τους επιτέθηκε ο Τούρκικος στρατός και τους ανάγκασε σε υποχώρηση.
Τον Αύγουστο του 1922 ο τούρκικος στρατός μπήκε στη Σμύρνη και την έκαψε. Οι Έλληνες που επέζησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μικρά Ασία και να πάνε στην Ελλάδα. Περίπου 1.300.000 Έλληνες ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους.

Διαβάστε με περισσότερες λεπτομέρειες το χρονικό της μικρασιατικής καταστροφής.Κάντε κλικ πάνω σε κάθε έτος για να δείτε επιγραμματικά τα γεγονότα του Μικρασιατικού Πολέμου και όλα όσα ακολούθησαν. Κάντε κλικ στο δεύτερο εικονίδιο (κάτω αριστερά) για πλήρη οθόνη.Το χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής με εικόνες.


Τα παρακάτω βίντεο απαντούν σε ερωτήματα όπως:
  • Ποιος ήταν ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων;
  • Τι θα είχε συμβεί αν ο ελληνικός στρατός δεν είχε καταλάβει τη Σμύρνη;
  • Ποιος ήταν ο ρόλος του Ελευθέριου Βενιζέλου και ποια λάθη έκαναν οι Έλληνες;
  • Τι πρόσφεραν οι πρόσφυγες στην ελληνική κοινωνία;